23. mars 2018

Toving

Her har jeg prøvd å samle litt informasjon og tips om toving. Mange kvier seg for å tove, da de tror at resultatet ikke blir fint. Følger du noen av tipsene under, så håper jeg du lykkes og syntes det blir en morsom hobby. 
Toving av ull er en av verdens eldste teknikker. Man antar at toving av ull er en eldre teknikk enn spinnekunsten og de eldste funnene antas å være rundt 8000 år gamle. Toving har stått i fare for å bli glemt, men i de senere år er toving av ull tatt opp igjen av mange. Den gamle norske tradisjonen med toving av tøfler, vester, votter, hatter osv. kan man i dag lære på et kurs eller gjennom et godt utvalg av hobbybøker om toving.

Toving betyr å krympe

"Hvordan tove strikkeplagg?" Det er flere måter du kan tove et strikketøy på: for hånd, i tørketrommel og i vaskemaskinen. Alt etter smak og behag.
 
Toving av strikkeplagg i ull er enkelt, morsomt og forholdsvis uforutsigbart. Det gir definitivt spenning i hverdagen! Det er bare å prøve seg frem og være uredd, det kan sjelden gå feil. Men ønsker du å ha mer kontroll over resultatet, skal vi gi deg noen tips med på veien.

Toving av figurer

Toving er også kjent som nålefilting. Toving av figurer er lettere enn du tror. Du lage mange forskjellige figurer og lykkes like godt hver gang! Enkelt å starte med. Lag enkle former og bruk nålen til å sette sammen figuren. Passer for store barn og voksne


Tovingen er en prosess som foregår ved mekanisk bevegelse, ullfibrene fortettes gjennom friksjon. Toving er en etterbehandling, krymping, av bl.a. strikkede plagg og bruksgjenstander.

Mange har vært borti toving på skolen eller kurs med småplagg som votter, sitteunderlag o.l. og har hatt både gode og dårlige resultater med dette. Noen plagg som votter ønsker jeg ikke så hard toving på som f.eks tova tøfler og vinvesker.

Garn.
Først, garnet må være ullgarn, som regel kan alt toves som har etiketten 30 grader håndvask på og er 100% ull. Ullgarn som er merket superwash tover ikke. Alpakkagarnet egner seg også veldig godt til toving og tover «mye»-
Noen typer garn tover mer enn andre, og fargevalget har også noe å si. Skal du tove hvitt ullgarn f.eks så kan dette være vanskelig pga behandlingen garnet har fått fra fabrikken, er ullgarnet helt hvitt og har blitt bleket tover dårlig og dette bør du unngå å bruke i plagg som skal toves, er imidlertid garnet naturhvitt har det ikke fått den samme behandlingen og kan derimot toves.
Strikkefasthet
Pinnestørrelser, og hvor løst eller fast du strikke har noe å si for hvor mye et plagg toves. Strikker du stramt toves ikke plagget så mye som når en strikker med større pinner. Tykke pinner er å anbefale


Toving i vaskemaskin.

Først: Alle maskiner tover ulikt, lær deg å kjenne din til din vaskemaskin. Husk også at garnet tover forskjellig.
Når du skal tove i vaskemaskinen betyr både garntypen, hvor store pinner du har brukt, programvalget, samt hvor mye du tover på en gang noe for toveprosessen.

Programvalg
Velg et program mellom 30-40 grader, høyere temperatur gjør det til at fargen kan ødelegges. Har du ikke tovet noe av den garntypen du skal tove lønner det seg å prøve seg fram først, start med det minste og mest skånsomme programmet. Start aldri med full maskin, Blir ett plagg tovet for mye, er det lite å få gjort noe med. Du kan prøve å strekke og dra i plagget, du kan også smøre på hårbalsam (erfaringen er at det ikke hjelper så alt for mye, men litt). Tov heller to ganger på et skånsomt program for bedre kontroll. Ha også et annet plagg sammen (f.eks en dongeribukse, gamle badehåndklær, vaskemaskin baller) med det du skal tove. Dette er med på å skape mer bevegelse og mer filting av det produktet som skal toves. Legger du mye i maskinen toves plaggene mer, og færre ting i maskinen toves de mindre.

Valg av såpe

Ingenting er bedre enn Milo for ullplagg, milo er uten enzymer og tar vare på ulla. Det er mange som sverger til grønnsåpe men det er ikke nødvendig. Grønnsåpen er mer kjent for å ødelegge vaskemaskinen på sikt. Går helt fint å tove uten såpe i vaskemaskinene, og det blir like fint resultat..

Sentrifugering har ingenting eller svært lite å si for tovingen, mange tenker at dette er med på å tove plagget men dette er feil. Når en sentrifugerer blir plagget liggende i tommelen stille på en plass og dette tover ikke.

Toving i Tørketrommel

Toving i tørketrommel har jeg ikke så mange erfaringer med men det er mange som gjør dette også. Da må du ha plagget fuktig når du legger det i trommelen, fordelen med å tove i tørketrommel gir deg bedre kontroll og du kan stoppe og se hvordan plagget toves underveis.

Toving for hånd:

Dersom du ønsker å ha bedre kontroll med krympingen er håndtoving tingen. Dette egner seg godt som metode til små plagg, sitteunderlag votter, tøfler o.l. Tovingen gjør slike småplagg slitesterke og nesten vindtette. De blir ikke helt vanntette, men mer vannavstøtende. Det er ikke uten grunn at fiskerne brukte tovede votter i gamle dager!

 Dette trenger du:

  • Lunkent vann
  • grønnsåpe (fast eller flytende, uten furunål e.l.)
  • Eddik 5 eller 7 %.
  • Ull tover best under 20 C og over 49 C, bruk derfor godt varmt vann.
  • Gjennomfukt plagget i det varme vannet og tilsett en god klump med grønnsåpe. Med grønnsåpe menes ren fast eller flytende grønnsåpe uten noe tilsetning (ikke furunål eller noe annet!)
  •  Gnikk i vei! Du kan ev. gni mot ruglete underlag/vaskebrett eller bare bruke hendene. Bruker du hendene har du full kontroll over krympingen. Når plagget nærmer seg ønsket størrelse er det lurt å prøve på det på den som skal bruke det slik at de ikke blir for lite. Mål eventuelt mot noe som du vet passer.
  • Det er lettere å filte/tove når du har rikelig med skum. Dette tar litt tid, men langt kortere tid enn strikkejobben.
  • Skyll 5 ganger i lunkent vann. I siste skyllevann tilsetter du en kork (ca. 1 ss 5–7% eddik). Eddiken nøytraliserer såperestene og fikserer fargene. Såperester er det beste ullkrabber og andre smådyr vet, så om du vil ha vottene for deg selv, så er det lurt at det ikke slurves her. Legg plagget til tørk på et flatt underlag (f.eks. på et frottehåndkle på badegulvet).
Etter tovingen
Mens plagget ennå er vått kan det strekkes og formes slik du ønsker det - Tørk plagget liggende.

Er det noe jeg har uteglemt eller som er verdt å få meg seg, så send meg gjerne en melding. annijoha@online.no eller kommentar her. 







Ingen kommentarer: