17. mars 2018

Ønsker du å lære litt mer om applikasjonsteknikk? Da bør du lese innlegget mitt




Applikasjon:

Det finnes ikke så mye på internett som viser applikasjon. De fleste symaskiner har applikasjonssting, men disse stingene kan du fint sy uten maskin også. Det er også mange som bruker tett søm, sikksakk søm, rettsøm osv. til applikering. Du står fritt til å velge selv, hva du ønsker å bruke.

Tips:

-        Bruk gjerne matpapir og tegn det motivet du ønsker å applikere fra ett blad, tegnebok, bilde, tegning eller fra noe du har kopiert. Her står du helt fritt å velge hva du ønsker å bruke.


-        Bruk gjerne applikasjons vliselin eller Thermofix for å få det over fra tegningen og til stoffet. Husk at bruk av applikasjons vliselin blir bildet speilvendt, bruker du Thermofix, blir det slik du har tegnet det på. Se tidligere innlegg om bruk av Thermofix.


-        Stryk figuren på stoffet med forvarmet strykejern, men uten damp. Bruk gjerne teflonark eller bakepapir mellom det du skal applikere og strykejernet. Det hindrer deg å få lim på strykejernet.


-        Bruk en skarp og god saks når du klipper ut figurene.


-        Når du har klipt ut stoffet med vliselin/thermofix, legg det over på det stoffet du ønsker å applikere det på, og stryk det fast. Ett lite tips, der du skal applikere mye eller er usikker på hvordan du ønsker å ha det på stoffet, kan du bruke spraylim bak på applikasjonen. Da ligger det stødig og fint på stoffet til du får lagt alle deler slik du ønsker å ha det. Limet setter ikke merker på stoffet, der du har prøvd figuren.


-        Applikerer du figurer med flere stoffer/farger, gjør du prosedyren likt hele tiden. Husk å få en liten overlapp på bitene du applikerer



-        Bruker du ett stoff hvor stabiliseringen er vanskelig, så bruk gjerne ett stabiliseringsstoff. (Det er det samme som brukes ved brodering på symaskin). Eksempel på stoff som kan være litt vanskelig er tynne stoffer, lin, «nervøs fløyel» osv. Dette stabiliseringsstoffet fjerner du når du er ferdig med applikeringen.



-        Applikasjonssting har de fleste på symaskinen, men ønsker du å sy for hånd går det mer enn fint 😊 For å få stingene jevne med håndsøm, kan du tegne avstanden du ønsker på stingene på fingeren din. Se bildet. 
Bildet er lånt fra Pinterest



-        Bruk av symaskin, prøv å ta nålen ned i stoffet for å se hvor nålen treffer stoffet/applikasjonen. Det kan være forskjellig fra hvem symaskinfot du bruker. Se på merket/streken på foten og følg den under hele applikeringen. Når du stopper opp under prosessen, lurt å stille maskinen inn på nålestopp i stoffet. De fleste maskiner har dette innebygd med knapp, men du kan fint dreie på sidehjulet når du stopper å sy.



-        Sy rundt alle delene, og husk øvelse gjør mester. Veldig sjelden at dette blir 100 % de første gangen.


Applikasjon handler ikke om å bli først ferdig, men å være nøy

Ingen kommentarer: