8. februar 2018

Decopagelim på stoff/lerret


Decopage:

I dette blogginnlegget tenkte jeg skulle gi dere noen tips og en liten og forenklet brukermal på decopage på stoff. 
På dette bildet har jeg brukt både frem og bakstykke. Slik at det har blitt speilvendt. Se dyret


Decopage på stoff/ lerret:

Dekorering med motiver fra servietter, glansbilder, bilder fra ukeblader kan brukes på mange forskjellige måter. Decopage på glass, tre, stoff og andre typer materialer er fullt mulig. I dette kapitlet tar vi for oss på stoff.

Bruk stoff som passer til servietten du ønsker å benytte. Eks. lys serviettmotiv = lyst stoff, og motsatt. Har du sterke farger på serviettene, prøv å tilpasse med grunnfargen/ hovedfargen i servietten mot stoffet. Du står selvfølgelig fritt til å velge, men resultatet blir mye finere om du tilpasser fargene. Hvitt serviett motiv på sort svart stoff, blir mørkt og bildene på servietten kan forsvinne helt.

Noen kaller det decopagelim og noen decopagelakk. Det er det sammen, men jeg velger å bruke ordet decopagelim.

Selve servietten:

-        Ta bort de 2 bakerste lagene på servietten. Det er totalt 3 lag på en serviett (kan kanskje finnes unntak)

-        Du kan klippe, bruke skjærekniv eller rive i kanten. Det er fordeler og ulemper på «alle» teknikker.  Eks. klipper du i serviett, kan klippemerker være synlig om du bruker servietten midt på ett stoff. Skal du dekke hele stoffet med servietten kan klippemerkene forsvinne naturlig til ytterkanten. Bruker du skjærekniv og linjal, får du rette og fine kanter og kan få serviettene i den nøyaktige størrelsen du ønsker. River du i kanten, får du en «tøff» og ujevne kanter som kan være veldig dekorativt. Ett lite tips på rivekant: Bruk litt vann i ytterkanten, der du ønsker å rive.

Bruk av decopagelim:

-        Legger du på ett lag med lim, direkte på stoffet; kan stoffet virke litt stivere enn å kun stryke lim direkte på servietten.

-        Lurt å bruke en bred svampkost/svamprulle eller bred pensel med fine hår. Eks. jeg liker å bruke en billig, men bred kost fra Søstrene Grene. Denne kan skylles i kaldt vann og brukes gang på gang.

-        Påfør limet med pensel fra midten å ut mot kanten. Hold penselen flatt og stryk forsiktig

-        Dersom det kommer luftbobler, stikkes eller skjæres det et lite hull og tas på litt lakk, før det festes.

-        Etter at laget er tørket, lakkes det på ett til to lag til, men lakken må tørke før neste lag tas på. Decoupage lakk finnes i matt, blank eller glitter. (forskjellige farger)

  

Fiksere motivet:

-        Med strykejern: Legg ett håndkle elelr annet klede over motivet. Stryk med varmt strykejern i ca 5 minutter.

-        Fiksering i stekeovn: Sett ovnen på forvarmet 150 grader. La stoffet ligge i stekeovnen i ca 8- 10 minutter. Slå av ovnen

-        Ta ut stoffet og la det bli avkjølt

-        Når fikseringen er gjennomført, skal det i prinsippet tåle 40 grader maskinvask. Skriver i prinsippet; for har du ikke fiksert korrekt etter det decopagelimet du bruker som er for stoff eller fulgt bruksanvisningen, blir resultatet kanskje mislykket. Det finnes flere typer og kvaliteter på decopagelim som mye annet. Dette er en veiledning, men det kan sikkert finnes unntak her også.


 

Ingen kommentarer: