10. april 2018

Hakking


Hakking, også kjent som tunisisk hekling er en håndarbeidsteknikk hvor man lager ting ved hjelp av en hakkenål og garn. Hakkenålen ligner en lang heklenål, men den er helt rund. Det er som regel en krok i begge endene. Teknikken gir et ganske fast resultat og har tydelig rett- og vrangside.

Hakking er en lite brukt teknikk, men har sine helt spesielle egenskaper og gjør seg svært godt. Hakking gir et fast, uelastisk resultat. Det er ikke mulig å lage brede arbeider på denne måten for alle maskene i hele bredden må få plass på hakkenålen samtidig. (du får kjøpt lange med en plastledning på, men de er ikke gode når arbeidet blir tungt og langt) Til mindre arbeider, kan du fint bruke en vanlig heklenål.

Typisk for hakking er at man hele tiden har samme side mot seg. Man vender altså ikke arbeidet. På hver fremover rad plukker du opp løkker som du lar sitte på pinnen, og på tilbake raden kvitter du deg med løkkene en og en. Dette gjelder ikke om man hakker med to kroker (tokrokshakking). Da må man ha to tråder og enten kan man hakke noe rundt, eller man kan lage et produkt der for og bakside er nesten lik.

For å hakke må en starte med å legge opp luftmasker og så henter man tråden gjennom maskene. Det ser nå ut som om det er strikkemasker på hakkenålen. På neste rad fullfører man maskene ved å trekke tråden gjennom. Dette kan man så gjenta til arbeidet er så stort som man ønsker.

En hakkenål eller hakkekrok er et redskap som blir benyttet til hakking. Hakkenålen ser ut som en lang heklenål. Den kan ha krok i begge endene. Hakkenåler blir laget av bein, plast, metall eller tre. De blir ofte nummerert etter tykkelsen i millimeter.

Kontroller av og til at du har like mange masker på hakkenålen, som ved starten. Du bør ikke hakke for fast, og pass på at kantene blir faste-

Du kan hakke med akkurat det garnet og tykkelsen du bare ønsker, og du kan lage «hva du vil». Uante muligheter og kun fantasien som setter grenser, akkurat som ved hekling. Se gjerne videoer på youtube om hvordan du hakker.

Det finnes flere bøker om hakking, men mange er på engelsk, dansk.





Ingen kommentarer: