8. januar 2018

Brother ScanNcut


Har nå hatt Brother ScanNcut maskinen min i noen år og har også oppgradert til den nyeste CM 900. Digger denne maskinen, med alle mulighetene som følger med. Under ser dere en del tips og triks som kan være kjekt å kjenne til. Sikkert mange jeg har glemt, eller ikke tenkt på også. Ser du noen som bør være med, så send meg en mail eller kommenter gjerne på bloggen. 
Bildet er lånt fra nettet


Tips og triks ved bruk av Brother ScanNCut maskin:

Her har jeg satt ned en del tips og triks som kan være lurt å tenke over ved bruk av Brother ScanNCut maskinen. Mulig det kan være noe forskjellig modellene, men tror det har svært liten betydning. Du er selv ansvarlig for å sette deg inn i din modell ved å lese bruksanvisningen nøye.



Det kan være feil, mangler i dette notatet- så kom gjerne med rettelser.

ü  Kniver: Lurt å ha en kniv for hvert materiale du bruker eks. stoff, vinyl og papir. Merk de veldig tydelig med din egen kode, slik at du unngår å ødelegge knivene. Selv har jeg disse koder: S= stoff og P= papir. V= vinyl/refleks.



ü  Sjekk alltid kuttedybden før du begynner å skjære, dette for å unngå å ødelegge skjærematten din.



ü  Rens/vask av skjærematte: Det kan fort danne seg mye gammelt lim som ikke klistrer lengre. Kan bruke vaskemiddel eks Ajax vindusvask/glassrent, bruk en plastikkskrape/deigskrape til å skrape vekk overflødig gammelt lim. Husk at skrapen ikke må være skarp, da kan du skjære igjennom matten. Tørk av med en tørr fille.



ü  Lim på matten, begynner limet å bli dårlig på skjærematten? Du kan virkelig få en matte som er god som ny igjen. Når matten er rengjort som tipset over kan du stryke på lim som er beregnet til disse mattene. 2 Way glue heter limet. Forslag 2 er å spraye på lim som er beregnet for quilting. Ikke spray direkte på matten når den står i maskinen. Da kan lim komme inn i maskinen. Quiltesprayen trenger nødvendigvis ikke å være ett bestemt merke.



ü  Dekk til matten, når den ikke er i bruk. Da unngår du mye unødvendig støv, som gjør at limefunksjonen blir svært redusert.



ü  ScanNutcanvas, er ett program du kan laste ned fra nettet. Dette programmet, kan også oppdatere eksisterende program som du har på din Brother ScanNCut maskin.



ü  https://scanncutcanvas.brother.com/en Her kan du opprette eget brukernavn og passord og benytte maler, tips og ideer.



ü  Når du stryker på vinyl, plast, refleks eller andre produkter som du skal benytte strykejern: Sjekk alltid om det er godt nok festet til underlaget etter strykning. Bruk gjerne neglen eller verktøy som følger med maskinen.

Scanning:

Ta bildet du ønsker å scanne. Bruk matte for scanning. Har du ikke scannematte, så fungerer det helt fint med hvitt stort ark

Scanning med utskjæring:

Har du ett bilde, du ønsker å skjære ut deler av? Legg bildet på skjærematten, legg ett blankt plastark over og tegn av det du ønsker å skjære ut. Omriss f.eks.

Løft så opp plastarket og legg ett blankt ark under. Scann bildet.

Fjern så både plastarket og det blanke arket. La bildet ligge på skjærematten, nøyaktig samme sted som når du la det. Trykk så på å skjære ut, da vil du skjære omrisset av ønsket motiv. Eks. en blomsterbukett, hus, profil av ett menneske osv.

Bruk av …….

Frysepapir:

Frysepapir kan en få tak i ved å spørre i kjøttdisken, eller kjøpe i hobbybutikk på rull. Frysepapir har mange flere bruksområder, enn bare til å fryse ned matvarer. Eks.

Legg frysepapir med glattsiden mot stoffet, slik at det får litt lim mot seg. Eller du kan ta frysepapir på begge sider og stoffet i midten. Stryk godt og lenge. PS husk å beskytte strykebrettet ditt med eks. bakepapir. Da unngår du å få lim på stoffet på strykebrettet.

Still inn riktig kuttedybde på kniven. Ta alltid en sjekk før du kjærer ut motivet.

Vinyl:

Alle de ulike HTV vinyltypene skal kuttes speilvendt.  Dette er for bruk på klær, tekstiler og annet materiale som du bruker strykejern til. Plastfilmen skal ned og vinylen OPP, kuttingen foregår i vinylen.

Strykning: Legg ett kjøkkenhåndkle eller ett bomullsstoff mellom strykejernet og vinylen, slik at strykejernet ikke kommer i direkte kontakt med vinylen.

Vinyl finnes både med og uten glitter. Lurt å rengjøre matten godt for evt. Glitter som blir liggende igjen på limet. Slik glitter kan være med å redusere knivens skarphet og dermed levetiden.

Refleks:

Beskyttelsesfilm må trekkes av før kutting. Kan være litt vanskelig å se, men bruk en spiss gjenstand i hjørnet- så løsner den J

Stoff:

Du får kjøpt egen «film» du kan klistre på skjærematten for å skjære ut stoff. Her er det lurt å bruke egen kniv for stoff. Det går også fint å bruke vlisofix bak stoffet og skjære direkte ut på en matte med godt lim. Da trenger du i utgangspunktet ikke å kjøpe «filmen» å legge på. Dette er smak og behag og prøv deg frem.

Papir:

Papir søm, engelsk papir søm, håndsøm med papp, kjært barn har mange navn. Heretter kan du lage dine egne maler i alle størrelser, fasonger figurer. Husk at har du eks. en hexagon på 2 inch er det ikke riktig mål for å få 2 inch.

Klistremerker:     

Vinyl for bruk til klistermerker finnes også i mange farger, kvaliteter, matte og blanke av utseende. Disse skal ikke speilvendes når du kutter. Husk hver vinyltype kan ha forskjellig tykkelse, så husk test print før du utfører selve jobben. Dette både for å spare vinyl og ikke minst spare deg for frustrasjon med ødelagt matte. 
Morsomt å lage egne morsomme og kreative klistremerker. Om du skal merke sportsutstyr, lage dørskilt, eller andre morsomme skilt osv. , så må du huske å bruke klistremerker for inne og ute brukt, matt eller blank. Alt etter hva du skal bruke det til.

Ingen kommentarer: