13. januar 2018

Generelle strikketips:


Har alltid vært glad i å strikke, og husker min første lue ble produsert når jeg var ca 9-10 år. Mye har skjedd på garnkvalitet, strikkepinner og vaske råd fra før og nå. 

Strikking er allsidig teknikk, det er egentlig bare rader av tråder der struktur, mønster og design skapes av den som strikker.

-        Valg av garn, du kan bruke akkurat det garnet du selv ønsker. Det finnes garn i alle farger, fasonger og materiale. Alt fra naturfiber til syntetisk. Syntetisk som f.eks. akryl har forbedret seg igjennom mange år og er bedre enn sitt rykte. Bruker du 100 % syntetisk i f.eks. plagg som genser, så vær klar over at plagget har lett for å miste fasongen etter hvert.



-        Alle garnnøster har med informasjon om garnet ved seg. Det kalles magebånd. Her står innhold i garnet, fargenummer, partinummer, vaskeanvisning, anbefalt pinnestørrelser, antall gram og meter i nøstet og noen ganger oppskrifter på innsiden av magebåndet.



-        Kjøper du flere nøster med garn, så husk at fargekode og partinummer må stemme, ellers kan du oppdage store nyanseforskjell på fargen når du har strikket. Dette kan være vanskelig å oppdage når du kun står med nøstene tett inntil hverandre i butikken.



-        Strikkepinner, det finnes strikkepinner i mange forskjellige former og fasonger, og du må finne de pinnene som er best for deg. Stål, karbon, tre, kubikks osv. Sett pinner er pinner som hører sammen med 4-5 pinner, rundpinner får du kjøpt både som faste og utskiftbare. Lurt å legge litt penger i gode strikkepinner, da tar du ofte bedre vare på dem og de kan vare i mange mange år. Investering i gode pinner kan være lurt tips.



-        Utstyr som er lurt å ha: Strikkepinner i rett størrelse til garnet, målebånd, saks, flettepinner, maskeholder, omgangsteller, maskestoppere, knappenåler, synål, heklenål, sikkerhetsnåler, hjelpepinner, strikkemål (for å sjekke tykkelser på pinnene), maskemarkører

-        Strikker du stramt- gå opp en pinnestørrelse. Ofte kan en ¼ str være nok



-        Strikker du løst- gå ned en pinnestørrelse, her også kan det være nok med ¼ tykkelse endring



-        Prøvelapp: Lag alltid en prøvelapp på større prosjekter/ klær osv. Da blir målene de samme som står beskrevet i oppskriften. På prøvelappen finner du ut målene med 10 x 10 cm og ser hvor mange masker du må ha i hvert tilfelle. Tykkelse på garn, pinnestørrelse osv. har alt å si at resultatet blir braJ Ta vare på alle lappene du har laget og sett de sammen til en pute, eller pledd.



-        Har du pelsdyr i hus og strikker på oppdrag for noen med allergi, er det viktig at strikketøyet blir beskyttet mot pelshår så mye som mulig.  (eks. i poser, kurver, ikke kose med pelsdyr når du strikker osv)



-        Ikke kast restegarn, bruk det til eks. små strikk, lappeteppe/ hekleruter eller gi det bort til barnehager/skoler osv.



-        Ting du skal gi bort/selge: Vask produktene først og merk de med garntype, størrelse og vaskeanvisning.






Ingen kommentarer: