17. juni 2013

Kanelboller

                     

Ingredienser

150 g smør eller margarin
5 dl melk
50 g gjær
1/2 ts salt
1 1/2 dl Sukker
2 ts malt kardemomme
ca. 13 dl hvetemel

Fyll
100 g smør eller margarin
1 dl Sukker
3 ss kanel

Pensling
egg

Garnering
Perlesukker


1. Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken og varm opp til 37 °C (fingervarmt).

2. Smuldre gjæren i bollen og tilsett litt av væsken. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av væsken.

3. Tilsett salt, sukker, kardemomme og 2/3 av melet. Arbeid deigen blank og smidig. Tilsett mer mel og kna deigen til den slipper bollen. La heve under klede til dobbel størrelse, 20-30 minutter.

4. Bland sammen ingrediensene til fyllet.

5. Ta deigen over på et melet bakebord og kna den smidig.

6. Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør fyllet utover. Rull sammen og skjær i biter. La heve under klede i 30 minutter.

7. Sett ovnen på 250 °C. Pensle bollene med pisket egg. Strø på perlesukker. Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter.

8. Avkjøles på rist under klede.

Liker du ikke kanel kan du i stedet fylle bollene med noen av de følgende alternativene:
1. 100 g smør eller margarin, 1 dl sukker, 1 ts vaniljesukker
2. 100 g smør eller margarin, 1 dl sukker, 1 ss kardemomme
3. 50 g smør eller margarin, 125 g revet mandelmasse.
4. 2 dl appelsinmarmelade
5. 2 dl rosiner

Ingen kommentarer: